uskoplje

26.12.2006., utorak

Darovi sestre Paule

Gdje su i što rade: s. Paula Šarić


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas predstavljam jednu časnu sestru i travaricu...

Časna sestra Paula Šarić najstarija je, barem koliko je autoru ovih redaka poznato, uskopaljska časna sestra: rođena je 1924. godine.
Daleke 1946. godine, odmah iza drugoga svjetskoga rata, u kojemu su joj čak četiri brata ubili partizani, položila je zavjete i postala članica Družbe sestara "Služavki maloga Isusa", koju je utemeljio prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler.
Veoma kratko vrijeme nakon polaganja zavjeta boravila je u Sarajevu, gdje je zajedno sa ostalim sestrama brinula o napuštenima i nemoćnima. No, uskoro komunističke vlasti oduzele su svu imovinu Družbi Služavki malog Isusa, pa je s Paula bila prisiljena doći u rodno Podgrađe, gdje joj, nedugo nakon dolaska, predstavnici komunističke vlasti naređuju da u roku od tri dana ima naći posao i zaposliti se, u protivnom će ju, zaprijetili su, oni zaposliti prema svom nahođenju.
S. Paula zaposlila se u svom mjestu, vodeći knjigovodstvo zemljoradničke zadruge. Taj posao radila je pune tri godine, a onda ju je vrhovna poglavarica Služavki maloga Isusa pozvala u Zagreb, gdje su se sestre, unatoč pritisku komunističkih vlasti da ih onemoguće u tome, ipak uspjele izboriti za slobodu obavljanja svoga poslanja, a to je uvijek bilo pomagati nemoćnima i ostavljenima. Nakon Zagreba, neko vrijeme boravi i u Vinkovcima, a onda, 1956. godine poglavarice ju šalju u Belgiju, gdje se širi djelovanje Služavki maloga Isusa. S. Paula u Belgiji radi dugi niz godina u bolnici kao medicinska sestra, a potom i vodi neke medicinske ustanove.
1970. godine vraća se u domovinu, budući da biva izabrana na dužnost vrhovne poglavarice Družbe sestara Služavki maloga Isusa, nakon čega se ponovo vraća u Belgiju u kojoj ostaje sve do 1997. godine. Te godine dolazi u Kuću navještenja u Gromiljaku, gdje veoma brzo privlači pozornost puka cijele lepeničke doline, a i šire, budući da, pored svoje blagosti i lijepe riječi koju nalazi uvijek i za svakoga, ljudima pruža veliku pomoć u liječenju travama.
Interes za trave, kako sama kaže, vjerojatno je naslijedila od svoga oca Ilije (Ilke), koji se također u svoje vrijeme bavio ljekovitim biljem.
Taj interes oplemenjen godinama strpljivo prikupljanim znanjima o ljekovitom bilju, te otvorenošću za sve koji pomoć trebaju, odavno je već kod ove Uskopljanke prerastao u pravi dar.
Dar, kojeg s. Paula i danas nesebično dijeli dalje.


- 12:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

Linkovi

Lektira