uskoplje

16.10.2006., ponedjeljak

Potomak najstarijih Uskopljana

Gdje su i što rade: Matko Kovačević


Kada biskup fra Pavao Dragičević nakon vizitacije Uskoplja u svom izvješću od 29. veljače 1744. godine navodi poimenice obitelji i broj vjernika u gradu i okolnih osam sela (a bilo je tada na našem području, brojem, tek 536 katolika), među njima se nalaze samo dvije katoličke obitelji koje žive u gradu: obitelj Josipa Kovačevića sa ukupno sedam i obitelj Tome Tomića sa ukupno pet članova.
Potomci ovih dviju obitelji i danas žive u Uskoplju, a, naravno, mnoge od njih životni putevi odnijeli su u druge sredine u kojima su postali ugledni članovi društva, a neki od njih ostvarili su u pojedinim područjima i veoma uspješne karijere.
Jedan od takvih, potomaka "najstarijih" Uskopljana svakako je i Matko Kovačević, dugogodišnji zaposlenik i, potom, i direktor Arhiva BiH u Sarajevu.
Mr Kovačević autor je brojnih znanstvenih radova s područja arhivistike objavljenih u uglednim stručnim časopisima. Pored toga, ne samo da je cijeli svoj radni vijek sa svojim suradnicima stvarao zbirke nemjerljive vrijednosti u Arhivu BiH, nego je i jedan od najzaslužnijih da su te zbirke preživjele i protekli rat, te da nisu doživjele tragičnu sudbinu poput brojnih sličnih institucija u Sarajevu i BiH.
Mr Kovačević i njegovi suradnici iz Arhiva BiH, nisu, naime, čekali da rat, koji im se približavao postane "njihov rat", nego su pravodobno reagirali, fizički zaštitili arhivsku građu, ali i već u studenom 1991. i veljači 1992. godine na gotovo osam tisuća adresa poslali cirkularno pismo s upozorenjem što se može dogoditi i vapajem za spas arhivske dokumentacije.
Arhivska dokumentacija je spašena, ali Arhiv BiH danas preživljava u podrumima, hodnicima i skučenim prostorima nenamjenskih zgrada, u vlazi i memli, bez ikakve financijske pomoći.
Matko Kovačević je danas u mirovini, ali i dalje neumorno piše i objavljuje po brojnim časopisima
svoje radove, sudjeluje na okruglim stolovima... Jednom rječi: radi.
Kako to, uostalom, i dolikuje potomku "najstarijih" Uskopljana.

- 22:15 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Linkovi

Lektira